Frusen skuldra (adhesiv kapsulit)

Adhesiv kapsulit (frusen skuldra) är en sjukdom som karakteriseras av smärta och stelhet i skuldran. Frusen skuldra kan vara både primär och sekundär. Primär (idiopatisk) frusen skuldra uppstår utan någon uppenbar orsak, medan sekundär frusen skuldra kan uppstå efter trauma och/eller immobilisering. Än idag finns många frågetecken kring varför sjukdomen uppstår, hur sjukdomsförloppet är och hur man bäst behandlar besvären.

Ofta uppstår frusen skuldra mellan 40-60 års ålder och är vanligare bland kvinnor samt diabetiker. Primär frusen skuldra drabbar oftare den icke-dominanta sidan.

Symtom och undersökning

Symtomen vid frusen skuldra karakteriseras av stelhet i axelleden. Detta yttrar sig som nedsatt rörlighet både aktivt och passivt enligt det kapsulära mönstret. Vidare förekommer ofta rörelsesmärta och smärta vid liggande på den påverkade skuldran.

Patienter med primär frusen skuldra tenderar att gå igenom tre olika faser. Den första fasen uppkommer ofta smygande och karakteriseras av tilltagande rörelsesmärta och förlust av glenohumeral rörlighet. Den andra fasen karakteriseras av kraftig rörelseinskränkning och smärta. Stelheten är det dominerande symtomet medan smärtan gradvis minskar. I den tredje fasen börjar rörligheten spontant förbättras samtidigt som smärtan fortsätter minska.

Det är även viktigt att vara medveten om sekundära symtom som kan uppstå hos individer med frusen skuldra, som svaghet och hypotrofi i axelns och skuldrans muskler.

Behandling

Behandlingen av frusen skuldra är omdiskuterad och det är oklart vilken typ av behandling som har bäst effekt. I sjukdomens inledande fas är det av vikt att upprätthålla rörlighet och styrka. Vissa individer tolererar dock inte träning i den första fasen på grund av smärta. I dessa fall är det viktigt med patientutbildning, smärthantering och rådgivning. Alltför intensiv träning kan förvärra tillståndet.

När smärtan minskat och tåligheten förbättrats kan gradvis ökad mobilisering, styrketräning och stretching utföras för att hjälpa till att återfå funktion. Smärtlindring kan användas om smärtan är alltför kraftig.

Prognos

Besvären kan kvarstå lång tid, upp till 2-3 år, men är oftast självläkande.

Referenser

Brukner P, Clarsen B, Cook J, Cools A, Crossley K, Hutchinson M, m.fl. Brukner & Khan’s Clinical Sports Medicine. 5:e uppl. McGraw-Hill Education; 2017.

Magee DJ. Pathology and Intervention in Musculoskeletal Rehabilitation. 2:a uppl. Saunders; 2015.

 

Publicerad: 2018-04-17
Senast uppdaterad: 2023-10-28