Axelluxation (axel ur led) är en vanlig skada som drabbar ungefär 2 procent av befolkningen. Det är vanligare inom idrotter där axelleden belastas mycket, som handboll och ishockey. Det är vanligast att axelleden luxerar anteriort, vilket sker i 95 procent av fallen. Axelleden kan dock även luxera posteriort och en instabilitet kan även vara flerriktad.
En anterior axelluxation uppstår oftast vid fall på utsträckt arm med axelleden i utåtrotation. Ofta slits ledkapseln från sitt fäste på kanten av ledhålan, vilket kallas för Bankart-skada.
Symtom och undersökning
Vid en akut axelluxation uppstår kraftig smärta och armen är orörlig. En deformitet i axeln kan ofta ses. Den skadade håller ofta armen lätt utåtroterad och abducerad. Röntgenundersökning är nödvändigt för att utesluta skelettskada. Innan leden reponeras är det viktigt att undersöka distalstatus, det vill säga blodcirkulation och nervstatus i axel, arm och hand.
Behandling
Så fort som möjligt bör axeln reponeras. Om detta sker inom några minuter går det relativt lätt då muskelkramper ej hunnit uppstå. Det finns flera olika metoder som axeln kan reponeras på. En metod är att patienten ligger på mage på en bänk med armen hängandes utanför bänken, följt av att en traktion utförs i armens längsriktning antingen genom att dra i armen eller att patienten håller i en vikt.
Efter att axeln reponerats är den oftast stabil så länge den ej placeras i ett instabilt läge, som vid kombinerad abduktion och utåtrotation. Upprepade axelluxationer är vanligt, framför allt hos unga individer, vilket innebär att en långvarig instabilitet kan uppstå. Om en Bankart-skada finns bör den repareras. Även vid upprepade axelluxationer kan operation vara nödvändigt för att stabilisera leden.
Efter en axelluxation är det viktigt att stärka muskulatur, förbättra proprioception samt att återfå rörlighet och stabilitet i axelleden.
Prognos
Prognosen efter axelluxation är god. Det finns dock en risk för återkommande luxationer, framför allt hos unga idrottare. Hos unga, mycket aktiva idrottare som belastar armen över huvudet kan återfallsfrekvensen vara upp emot 90 procent. I högre åldrar är återfallsfrekvensen lägre.
Referenser
Brukner P, Clarsen B, Cook J, Cools A, Crossley K, Hutchinson M, m.fl. Brukner & Khan’s Clinical Sports Medicine. 5:e uppl. McGraw-Hill Education; 2017.
Magee DJ. Pathology and Intervention in Musculoskeletal Rehabilitation. 2:a uppl. Saunders; 2015.
Thommé R, Swärd L, Karlsson J. Nya motions- och idrottsskador och deras rehabilitering. 1:a uppl. SISU Idrottsböcker; 2011.
Senast uppdaterad: 2024-09-28